Jak wynika z danych zawartych w raporcie „Polska na Talerzu 2019” aż 93% Polaków w ciągu ostatnich 6 miesięcy odwiedziło lokale gastronomiczne. Wynik jest zatem praktycznie taki sam jak rok wcześniej, a główna zmiana dotyczy częstotliwości odwiedzin. Obecnie minimum 2-3 razy w miesiącu restauracje odwiedza o 3% więcej osób niż rok wcześniej.

Zaprezentowane statystyki jasno wskazują, że rynek usług gastronomicznych ciągle rośnie. Można też założyć, że menu i ceny nie są już jedynym czynnikiem branym pod uwagę przy wyborze konkretnej restauracji. Wpływ na decyzję o odwiedzeniu konkretnego miejsca mają też meble do restauracji, czy nawet odpowiednio przygotowane ściany. Szczególnie te, które dobrze prezentują się w social media.

Modne wyposażenie restauracji

Dobra restauracja powinna oddziaływać na wszystkie zmysły klienta. Przyjemny zapach (ale absolutnie nie woń frytury przyklejająca się do ubrań), połączony z wygodnym fotelem, nastrojową muzyką oraz estetycznym wnętrzem, to podstawowe czynniki przyciągania Klienta.

Obecnie duża część stałych bywalców lokali gastronomicznych to grupki przyjaciół, dla których jedzenie jest tylko dodatkiem do przyjemnie spędzonej chwili. Aby restauracja zapadła w pamięć i dostarczyła oczekiwanej satysfakcji, niezbędne jest nadanie przestrzeni indywidualnego, bogatego w detale wymiaru. Wyposażenie restauracji to bardzo ważny element całości.

Nowoczesne fotele, stoły, pufy czy wyspy dla obsługi, konstrukcje podwieszane, ozdobne kwietniki czy obrazy – wszystkie te elementy wyposażenia restauracji muszą komponować się w jedną, unikalną całość, w której dobrze spędza się czas. Najlepiej w tworzeniu aranżacji restauracji skorzystać z doświadczonego doradcy. W Icon Concept dostarczamy nie tylko elementy wyposażenia, ale oferujemy też profesjonalne doradztwo.

Jak często zmieniać wystrój wnętrza?

 

Źródło: Retail i store design – kompleksowe rozwiązania | Icon Concept

Świat lokali gastronomicznych, podobnie jak świat mody podlega sezonowym trendom. Coś co jeszcze kilka lat temu uchodziło za szczyt prestiżu, dzisiaj może już nie przyciągać klientów. Tajemnicą długowieczności uznanych marek jest to, że nigdy nie spoczywają na laurach. Osoby odwiedzające restauracje lubią tradycje danego lokalu, ale chcą być ciągle zaskakiwane. Jedząc kolację w walentynki oczekują dodatków w postaci kwiatów i romantycznej muzyki, z kolei wychodząc na rodzinny obiad w niedzielę, wybierają miejsca z zapleczem dla dzieci. Potrzeba przeobrażania przestrzeni nie jest już zatem wyłącznie spowodowana zużyciem urządzeń, ale przede wszystkim formą zabiegania o udziały w rynku.

Co jest w modzie?

Co kilka lat trendy urządzenia restauracji zmieniają się diametralnie. Ważne aby tego momentu nie przespać. Należy więc na bieżąco badać rynek i dostosowywać swój lokal do nowych wymagań. Od jakiegoś czasu największą popularnością cieszą się duże, loftowe wnętrza i otwarte przestrzenie. Zapewnia to nie tylko komfort poruszania, ale daje też poczucie wspólnoty z innymi użytkownikami. W modzie jest także tak zwane open kitchen, czyli miejsce, gdzie na żywo można podpatrzeć jakość produktów i metodę produkcji ulubionych dań. Aby nasza restauracja stała się miejscem przyjaznym dla klientów, warto zadbać o zieleń. Sprzyja ona wyciszeniu i relaksowi. Coraz większą popularność zyskuje też sztuka współczesna. Odważna grafika, nietypowa kolorystyka czy oryginalne metody formułowania menu to tylko niektóre z możliwości, jakie warto rozważyć przy urządzaniu restauracji. Do tych wszystkich nowoczesnych tendencji, należy zaadaptować sprawdzone stoły, ławki, regały czy przeszklenia, aby lokal był identyfikowany z jednym, czytelnym motywem.

Znajdziesz nas pod adresem: 53-609 Wrocław, ul. Fabryczna 10

lub na naszej stronie: Icon-Concept.pl

 

Źródło: Retail i store design – kompleksowe rozwiązania | Icon Concept

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here