Zastawa stołowa, która umożliwia nie tylko codzienne spożywanie napojów i posiłków, ale i wspólne biesiadowanie podczas ważnych uroczystości to element wyposażania domu spełniający funkcje praktyczne, jak i estetyczne. Dziś zastawy stołowe to duży wybór, jednak te z fabryk o długiej tradycji cieszą się szczególną popularnością.

Zastawa to część kultury jedzenia posiłku. A jak wiadomo, to, co jemy, jak jemy i na czym jemy ma wpływ na nasze dobre samopoczucie i na to, jak wpływa na nas jedzenie. Nie od dziś jest jasne, że odpowiednio dobrana zastawa stołowa może zachęcić nas do jedzenia – gdyż człowiek „je oczami”. Dlatego też warstwa wizualna podczas spożywania posiłków także ma znaczenie.  Nakrycie stołu jest ważne nie tylko podczas uroczystego obiadu, ale i na co dzień. Naczynia oprócz funkcji estetycznej spełniają też funkcję praktyczną. W związku z tym ważne jest, by wybrać zastawę, która jest dostosowana do naszych potrzeb i naszego trybu życia.

Zastawy stołowe – co to konkretnie jest?

Zastawa stołowa to naczynia i sztućce, które służą do spożywania posiłków. To talerze obiadowe (głębokie i płaskie), talerzyki deserowe (małe talerzyki), miski, filiżanki, kubki, sosjerka, waza, spodki i różnej wielkości półmiski, cukierniczka, dzbanek na mleko i patera do ciasta. Składy zastawy stołowej w zależności od na przykład producenta mogą sią od siebie różnić. Naczynia będące elementami zastawy mogą być wykonane ze szkła, kamionki, porcelany czy najwyższej klasy innej ceramiki, jak na przykład ceramika bolesławiecka, którą charakteryzuje oryginalne wzornictwo. Gdy kompletujemy zastawę stołową, która będzie nam służyła na co dzień, nie musi mieć ona aż tak wiele wyżej wymienionych elementów. Wystarczą tylko kubki ceramiczne czy różnego rodzaju i głębokości talerze ceramiczne.

Serwis obiadowy – jak wybrać zastawę stołową?

Serwis obiadowy, czyli element każdej zastawy stołowej, przede wszystkim powinien być dobrany, jeśli chodzi o liczbę osób – mamy w tym aspekcie dużą możliwość wyboru. I tak serwisy obiadowe mogą być przeznaczone dla 6, 12 lub 24 osób. Dla celów restauracyjnych czy dla wyjątkowo dużych rodzin są też zastawy przeznaczone na 48 biesiadujących. Należy wziąć więc pod uwagę, czy często gościmy u siebie dużą ilość osób, czy też biesiadujemy w gronie najbliższej rodziny. W serwisie obiadowym, który nie składa się ze zbyt dużej liczby elementów, na każdą osobę przypadają dwa talerze obiadowe i jeden talerz deserowy. Wybierając serwis, warto wziąć także pod uwagę to, w jakim jest on stylu. Czy odpowiada nam wzornictwo nowoczesne czy też jesteśmy zwolennikami tradycyjnego designu – dotyczy to zarówno kształtów poszczególnych talerzy, deseniu, jak kolorystyki.

Ceramika bolesławiecka to najwyższa klasa, jeśli chodzi o jakość wykonania naczyń, jak i o aspekt wizualny, który wpłynie pozytywnie na aspekt serwowania dań. Poza tym to dziesięciolecia tradycji połączonych z nowoczesnością, a taką fuzję zawsze dobrze gościć w naszych progach.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj